330 bin işçi aranıyor! Bu mesleklerde iş var

Türkiye’de işsizlik oranı 9 yıl sonra tek haneye inmiş ve geçen yıl yüzde 9.4 olmuştu. Bir taraftan istihdam artıyor fakat diğer taraftan iş dünyası da sürekli ‘işçi bulamıyoruz’ diye dert yanıyor.

En fazla işçi talep eden sektörler ile en fazla işçi aranan meslekleri belirlemek amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın ilk üç aylık sonuçları yayımlandı. Araştırma kapsamında 19-29 Şubat 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde 1 ve üzeri çalışanı olan 17 bin 181 işletme ile iletişime geçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, araştırmaya göre Türkiye genelinde 330 bin 325 açık iş (istihdam açığı) tespit ettiklerini bildirdi.

BU MESLEKLERDE İŞ VAR

Yapılan araştırma iş dünyasının ‘nitelikli eleman bulamıyoruz’ serzenişini de destekliyor. Sektörel olarak bakıldığında en fazla iş açığı imalat (sanayi), gayrimenkul, inşaat, konaklama (turizm ve otelcilik), otomotiv, yiyecek hizmetleri, bilgi ve iletişim gibi sektörlerde olduğu görüldü. En çok işçi açığının olduğu meslekler ise şöyle sıralandı: Makineci (dikiş), lojistik elemanı, temizlik görevlisi, satış danışmanı, ayakkabı imalatçısı, garson, inşaat işçisi, ahşap mobilya imalatçısı ve kaynakçı. 100 açık işin 29’u bu meslekleri kapsıyor.

İMALAT, PERAKENDE VE İNŞAAT İLK ÜÇTE

* İlk 3 ayda Türkiye genelinde 1 veya daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde en fazla açık iş 110 bin 468’le ‘imalat’ sektöründe bulunuyor. Bu açık, tüm açık işlerin yüzde 33.4’ünü oluşturuyor.

* ‘İmalat’tan sonra en fazla açık iş sırası ile ‘toptan ve perakende ticaret’ ile ‘inşaat’ sektörlerinde.

* Bu yılın ilk 3 ayında ülke genelinde tespit edilen açık işlerin yüzde 68.5’i imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinde olduğu görüldü.

* İlk 3 ayda Türkiye genelinde 1 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde açık iş oranı yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, 1-9 çalışanı olan işletmelerde ise açık iş oranı yüzde 2.4 oldu.

* Verilere göre; açık iş oranı özellikle 2023 itibarıyla artışa geçti.

* Türkiye genelinde 1 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde mal ve hizmet üretiminin artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 67.9 oldu.

* Yine 1 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler içerisinde gelecek 3 ay içerisinde toplam istihdamın artacağı ile korunacağını öngören işletmelerin toplam oranı yüzde 74.7 olarak gerçekleşti.

KAYNAK: POSTA
Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir