Fransa’da Siyasi Kriz: Hükümet Düştü!
Fransa, iktidar ile muhalefet arasındaki bütçe görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle büyük bir siyasi çıkmaza girdi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi Başkanı Marine Le Pen, ilaç ödemelerindeki kesintilere ve emekli maaşlarındaki artışlara karşı duruşu ile iktidar partisini zor durumda bıraktı. Diğer yandan solcu Yeni Halk Cephesi Partisi de hükümeti kapitalistlikle suçladı. Muhalefetin baskısı artınca hükümet güven oyu almaya mecbur kaldı.
331 VEKİL DESTEKLEDİ
Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi’nin desteğini geri çekmesinin ardından Başbakan Michel Barnier’in azınlık hükümetine karşı yapılan güvensizlik oylaması dün gerçekleştirildi. 577 sandalyeli Meclis’te görev yapan 331 vekil güvensizlik oylamasını destekledi. Böylece, 1962’den beri Fransa’da bir ilk yaşandı ve hükümet güvensizlik oylaması sonucunda düşürüldü. Meclis’te sosyal güvenlik bütçesinin görüşüldüğü oturumda Başbakan Michel Barnier’in, Anayasa’nın 49. maddesini kullanarak bir tasarının milletvekilleri tarafından oylanmadan meclisten geçirilmesine izin vermesi muhalefetin tepkisine sebep olmuştu. Meclis’in en büyük ittifakı solcu Yeni Halk Cephesi (NFP), hükümete karşı güvensizlik oylaması önergesi sunacağını açıklarken, aşırı sağcılar da kendi güvensizlik oylaması önergesini sunacaklarını duyurmuşlardı.
MACRON ADAY ARAYIŞINDA
Fransız basınında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Michel Barnier hükümetinin düşmesi durumunda yeni bir aday arayışına bir hafta önce başlamıştı. Düşen hükümetin, yeni bir hükümet kurulana kadar sınırlı yetkilerle idari işleri yönetmek üzere görevde kalması bekleniyor.
NE OLMUŞTU
6-9 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik, Macron’un partisini geride bırakarak birinci sıraya yerleşmiş ve Macron, 9 Haziran’da Meclisi feshetmek zorunda kalmıştı. 51 gün sonra ise Barnier’i göreve getirmişti.